Het Goede Innemen

 


Ik ben een weekend in Duitsland. Daar is midden Maart nog sneeuw gevallen. Wanneer ik ’s ochtends wakker word in het Landhaus, schijnt de zon volop. Ik kan niet wachten om te gaan wandelen. Samen met mijn partner ga ik erop uit. Na een tijdje over een kleine weg gelopen te hebben duiken we het bos in. We trappen de maagdelijke sneeuw met onze grove bergschoenen plat. De weg gaat naar beneden, het is een beetje glibberen maar gelukkig hebben we stokken bij ons. Zo houden we onszelf in balans. Plotseling horen we geritsel, ik kijk naar rechts het dal in en zie vier witte kontjes op stijve poten hupsend hun heil zoeken in de dichte struiken verderop.
Het is windstil en de sneeuw dempt eventuele geluiden nog verder. We zijn vol ontzag door de schoonheid, de maagdelijkheid en de sereniteit van het witte bos. Het kost me geen enkele moeite om opmerkzaam in het nu te zijn. Ik voel hoe mijn geest zich opent als een helderblauwe koepel. Ik voel hoe spanningen uit mijn lijf wegtrekken ondanks de stevige inspanning van mijn benen. Ik hoor mijn voeten kraken door het ijs onder de sneeuwlaag. Ik snuif de zuivere boslucht in vermengt met de kristallen knisperigheid  van de vrieskou. Oh, wat doet dit de “Leibseele”goed!
Ik voel me begenadigd dat ik hier nu loop en de waarde van het leven met diepe teugen kan innemen. Ik denk aan een oefening van RickHanson (auteur van Buddha’s Brain): Taking in The Good.
1. Merk op wanneer je een gevoel van vreugde, blijdschap, dankbaarheid of tevredenheid ervaart.
2. Laat dit gevoel zich uitbreiden door het hele lichaam en de geest.
3. Blijf minimaal 30 seconden bewust van dit goede gevoel, laat het verder groeien tot voorbij je lichaamsgrenzen, baad jezelf er als het ware in.
Wanneer we dit 6 keer per dag gedurende twee weken doen met de positieve gevoelens die we ervaren, zal dit een significante verandering bewerkstelligen in ons vermogen het goede in het leven op te merken.
 

Over mezelf

This is an example text. Here you can also add an image in the text block, upload an image in the settings.