MBCT voor Gezond Gewicht

Op vrijdag 16 september 2016 start van 16-17.30 een nieuw soort training voor mensen die ondanks vele pogingen om af te vallen toch telkens weer terugkeren naar hun oude gewicht(of meer) nl. de Aandachtgerichte Cognitieve Training (MBCT) voor blijvende gewichtsbeheersing

MBCT (mindfulness based cognitive training) is een groepstraining bestaande uit aandachtsoefeningen en oefeningen om het denken te veranderen.

In deze training ligt de nadruk niet op wát je eet maar hoe je eet. We kijken niet naar de calorie inname maar naar de samenhang tussen je gedachten, emoties, lichaamsgevoel en de keuzes die je van daaruit maakt.

We kunnen met wilskracht een heel eind komen maar onze onbewuste denk en gevoelspatronen kunnen onze goede bedoelingen totaal ondermijnen en dan zien we de cijfers op de weegschaal weer omhoog kruipen. Waar ons kritische zelf dan graag op inhaakt door verwijten te maken dat we zwak en waardeloos zijn en geen ruggegraat hebben. Hele pijnlijke en schaamtevolleprocessen waar we telkens weer doorheen gaan. Gevolg is een negatief lichaamsbeeld en lage zelfwaardering wat weer aanleiding kan zijn om troost te zoeken in eten. En zo ploeteren we maar door.

Deze training is dan ook niet weer het zoveelste wonderdieet maar een ontdekkend onderzoek naar wat er in ons gebeurt rondom het thema Voedsel. Wanneer we zicht krijgen op onze drijfveren, impulsen, overtuigingen, emoties, verlangens, intuitie, controlemechanismen, beelden en gedachten, zullen we beter in staat zijn om bewust te kiezen voor wat we werkelijk, vanuit onze kern, willen. We leren vriendelijker te worden naar onszelf, we leren beter te luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt, we nemen onze gedachten niet meer als feiten, we leren onze behoeftes beter kennen en leren daar passender antwoorden op te vinden dan automatisch te reiken naar ons favoriete geheime eetpleziertje. 

Data: vrijdagmiddag 16/9,23/9,30/9,14/10,21/10,28/10,11/11 en 25/11 van 16-17.30 ( 8 keer)

Kosten: vanaf 150 euro (afhankelijk van het inkomen)

Plaats: Andoorncentrum, andoornstraat 23, Amsterdam-Noord